Toprak Analizi Yaptırmak Neden Önemli?
Ağaçlarımız sağlıklı, Verimi iyi, toprağımız güzel, arazi güneye bakıyor. Tam zeytine göre! Rutin bakımlar da yapılıyor, tamam o zaman!
Böyle demedim. İşimi şansa bırakmak istemedim. Doğma büyüme çiftçiler gibi toprağa, üzerindeki bitkilere bakıp neyi eksik, neyi fazla anlayabilen biri değilim. Toprak ve bitkiler, onlara anlattığı gibi bana da anlatıyor ama ben dilini konuşmayı henüz bilmiyorum.
Bu yüzden eksik ve hatalı iş olmasın diye “Toprak Analizi” yaptırdım. Kasım, aralık ve ocak ayları bunun için çok uygun. Zeytin hasadını bitirdikten sonra aralık ayında biz de numunelerimizi alarak özel bir laboratuvara teslim ettik. Tarlanızı temsil edecek uygun miktarda toprak numunesinin nasıl alınacağını tarım bakanlığının paylaştığım sayfasını tıklayarak inceleyebilirsiniz. (arastirma.tarim.gov.tr/tokatarastirma/Link/6/Toprak-Ornegi-Alma) Biz, zeytinliğimizi kapsayacak on bir farklı noktadan örnek aldık. Yaklaşık 50 cm derinlikte çukurlardan, bir kürek çıkarıp ince kenarlarını kürekten sıyırarak el arabasında topladık. İçinde gövde parçası, iri taş gibi maddleri ayıklayıp paçal ettik. Temiz bir torbaya 1 kg kadar koyarak, analiz etiketini de üzerine bağladık.
Toprak Analizi Faydaları
Bir nevi kimlik belirleme işlemi diyebilirim. Toprak hangi maddelerce zengin, hangileri eksik, en önemlisi yetiştirdiğiniz bitkiye göre neye ihtiyacı var, bu sorular aydınlanıyor. Gübre ise hangi gübreye, hangi elemente gereksinim olduğu belirleniyor. Karşınızda kim var, tanıyorsunuz. Ona göre davranabiliyor, harcamalarınızı planlayabiliyorsunuz. Hatta ezbere kullanım yapmadığınız için toprağın yapısını daha fazla bozmuyor, fazla harcama yapmaktan kurtuluyorsunuz. Toprakla ilişkiniz bilinçli başlıyor. Mahsülünüzün bereketi artıyor.
Toprak Örnekleri Nerelerden Alınmaz!
Tarım bakanlığının sayfasında göreceksiniz ama özellikle dikkat çekmekte fayda gördüğüm için maddeleri aynen kopyalıyorum. (Kaynak: http://arastirma.tarim.gov.tr/tokatarastirma/Link/6/Toprak-Ornegi-Alma) Eğer belirtilen yerlerden analiz için toprak alırsanız, çok yanıltıcı sonuçlar elde edersiniz. Lütfen dikkat!
- Önceden gübre veye kireç atılmış yerlerden,
- Hayvan gübresi yığılan yerlerden,
- Harman yeri ve hayvan yatmış yerlerden,
- Sap, kök ve yabani otların yakıldığı kısımlardan,
- Tarlanın çukur ve tümsek yerlerinden, tarla hudutları ve yakınlarından,
- Ağaç altlarından, dere, orman, su arkı ve yollara yakın kısımlardan,
- Sıraya gübreli ekim yapılan mahsullerde sıra üstlerinden toprak örnekleri alınmaz.
Şimdi, toprağımızı daha iyi tanıyoruz. Neye ihtiyacı olduğunu biliyoruz.
Tüm çiftçilerin bereketi bol olsun dileklerimle,
Armağan
Ocak 2017